lördag 9 november 2013

0 Solcellspriset i Sverige rekordlågt, men 2014 ser det ut att bli ett trendbrott med stigande priser som följd

Priserna för solceller ligger nu rekordlågt i Sverige och börjar nu närma sig priserna man har i Tyskland. Världsmarknadspriset för solceller har som bekant sjunkit kraftigt de senaste åren, med Kinas statligt subventionerade tillverkning som en stor faktor. Överproduktion har dessutom ytterligare pressat priserna. I Sverige har priserna konstant sjunkit, men har legat ganska högt över Tysklands nivåer och framförallt Kinas. Att prisskillnaden nu börjar jämna ut sig har till stor del med den starka kronan att göra, men även  att priserna i Kina nu faktiskt stiger svagt.




Som man kan se i grafen nedan så har priserna i Kina vänt svat uppåt under 2013, Den främsta orsaken till detta lär vara att EU och Kina kommit överens om ett minimipris på solceller som Kina får sälja sina paneler till Europa för. De svenska priserna sjunker fortfarande markant.
Svenska solcellspriser sjunker fortfarande kraftigt.

Antalet GW installerade solceller över världen ökar markant för varje år som går, vilket är mycket glädjande. Följande tabell visar hur många GW som årligen installeras.

Källa: EPIA, solarbuzz, IHS
De senaste årens prisdumpningar har gjort att väldigt många tillverkare, framförallt i USA och Europa, har fått slå igen på grund av olönsamhet. De som nu finns kvar finns främst i Asien och de har tillsammans en årlig kapacitet på cirka 45 GW/år. Om prognosen för nyinstallation 2014 stämmer, då kommer inte produktionen av solceller att hinna med efterfrågan, och priserna kommer därmed att pressas uppåt.

Jag hoppas vekligen att prognosen kring ökad installation stämmer, men jag hoppas också på att kapaciteten kan byggas ut i samma takt så att inte priserna blir för höga.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar